Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Μυρμηκίες: Τι είναι;

Οι μυρμηκίες ή αλλιώς μυρμηγκιές είναι επώδυνες υπερπλαστικές διογκώσεις του δέρματος και έχουν τη μορφή κουνουπιδιού ή επίπεδων ερυθρών εξανθημάτων. Ουσιαστικά, αποτελούν τις πιο «απλές» βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus), ο οποίος ευθύνεται και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα κονδυλώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε  καρκίνους της πρωκτογεννητικής περιοχής. Τονίζεται ότι τα στελέχη του ιού HPV τα οποία προκαλούν τις μυρμηκίες είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν άμεση συσχέτιση με τα κονδυλώματα, όπως και από εκείνα τα οποία προκαλούν κυτταρικές κακοήθειες και δυσπλασίες.

Συνήθως, οι μυρμηκίες οφείλονται στα στελέχη HPV 1, 2, 3, 4, 7 και 10, τα οποία είναι μη ογκογόνα (δεν οδηγούν σε καρκίνο). Ωστόσο, τα στελέχη αυτά, είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και η θεραπεία δεν πρέπει να καθυστερεί, διότι ο κίνδυνος ταχείας μετάδοσης από μία περιοχή του σώματος σε άλλη, καθώς και επιμόλυνσης άλλων ατόμων μέσα από τη δερματική επαφή, είναι εξαιρετικά μεγάλος. Επομένως, οι μυρμηκίες δεν πρέπει να αφήνονται χωρίς θεραπεία.

Με χρήση εξελιγμένου Laser, εξαλείφονται οριστικά σε λίγα μόλις λεπτά, χωρίς να υπάρχει πόνος και χωρίς σημάδια στο δέρμα.

Κατηγορίες

Οι μυρμηγκιές χωρίζονται μορφολογικά στις παρακάτω 3 κύριες κατηγορίες:

  • Ομαλές μυρμηκίες (Verruca plana)
  • Κοινές μυρμηκίες (Verruca vulgaris)
  • Πελματιαίες μυρμηκίες (Verruca plantaris)

Οι ομαλές μυρμηκίες παρουσιάζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και στις κνήμες. Είναι επίπεδες διογκώσεις του δέρματος και έχουν λεία επιφάνεια, με χρώμα εξέρυθρο, ή του δέρματος.

Οι κοινές μυρμηκίες παρουσιάζονται ως στρογγυλά εξογκώματα, που έχουν το χρώμα του δέρματος και τραχεία υπερκερατωσική επιφάνεια. Παρουσιάζονται κυρίως στην περιοχή των χεριών και των δαχτύλων, αλλά είναι δυνατόν να παρουσιαστούν και στο πρόσωπο, στους αγκώνες, ή στα γόνατα.

Οι πελματιαίες μυρμηκίες, εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως προκαλούν ενόχληση στη βάδιση. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχουν πολλαπλά μαύρα στίγματα, τα οποία είναι διάσπαρτα στην περιοχή της μυρμηκίας, και οφείλονται σε αγγεία τα οποία έχουν υποστεί θρόμβωση.

 

Ποιοι μπορεί να τις εμφανίσουν;

Οι μυρμηκίες αποτελούν μία συνηθισμένη δερματική πάθηση. Αρκετοί άνθρωποι είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή από μυρμηγκιές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα παιδιά προσβάλλονται αρκετά συχνά.

Αρκετές πιθανότητες για την εμφάνιση μυρμηκιών έχουν οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα επιμολύνονται συχνότερα και οι βλάβες, εμφανίζονται μεγαλύτερες ή περισσότερες σε αριθμό, ενώ παράλληλα η θεραπεία τους είναι δυσκολότερη. Ως παράδειγμα τέτοιων ασθενών, είναι τα αυτοί οι οποίοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση και ακολουθούν ανοσοκατασταλτική αγωγή.

Μετάδοση & Πρόληψη

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης του ιού HPV που προκαλούν τις μυρμηκίες, είναι μέσα από τη δερματική επαφή, ειδικά αν το δέρμα έχει τραυματιστεί ή είναι υγρό. Η μετάδοση διά της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες σε πισίνες, γυμναστήρια και παραλίες ευνοείται. Επίσης, συχνή είναι και η μετάδοση από την περιοχή του δέρματος που έχει προσβληθεί σε γειτονικές περιοχές.

Μυρμηκίες: Διάγνωση & Θεραπεία με Laser

Η διάγνωση των μυρμηκιών πραγματοποιείται με κλινική εξέταση.

Όσον αφορά τη θεραπεία των μυρμηγκιών, αυτή πραγματοποιείται με Laser CO2 και έχει ως στόχο τη νέκρωση, τόσο του προσβεβλημένου δέρματος, όσο και των αγγείων τα οποία θρέφουν τη βλάβη.

Η συχνή παρακολούθηση καθώς και η επανεξέταση εξασφαλίζει τον εντοπισμό νέων βλάβών άμεσα, οι οποίες επώαζαν και ακόμη δεν είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θεραπείας.

Η θεραπεία έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Ασφαλής
  • Απλή
  • Σύντομη
  • Ανώδυνη
  • Δεν χρήζει αποθεραπείας
  • Δεν αφήνει σημάδια
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ