Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Το στομάχι εντοπίζεται στην άνω κοιλία, μεταξύ του οισοφάγου και του δωδεκαδακτύλου (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο του πεπτικού σωλήνα (ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό), καθώς υποδέχεται την τροφή, την αναμιγνύει με διάφορα υγρά και μετά από αυτή την “ζύμωση”, την προωθεί στο λεπτό έντερο.

Διάτρηση στομάχου είναι η κατάσταση κατά την οποία έχει δημιουργηθεί μία ρήξη του γαστρικού τοιχώματος (τρύπα στο στομάχι), με αποτέλεσμα η περιτοναϊκή κοιλότητα (εκεί όπου βρίσκονται όλα τα όργανα του πεπτικού συστήματος)  να “γεμίζει” με γαστρικές εκκρίσεις (τροφώδες περιεχόμενο, γαστρικό οξύ), καθώς και με υγρά του δωδεκαδακτύλου που εισέρχονται από γειτονικά όργανα (χολή, παγκρεατικό υγρό). Όλο αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά ερεθιστικό για το περιτόναιο (εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς) και προκαλεί περιτονίτιδα (φλεγμονή του περιτοναίου), μία κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, η οποία αθεράπευτη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

 

Ποιές καταστάσεις οδηγούν σε Διάτρηση Στομάχου;

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. Οι συχνότερες είναι:

 • Πεπτικό έλκος (πληγή» του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου).
 • Τραυματισμός στομάχου, είτε από ενδοσκόπηση, ή από ατύχημα
 • Όγκος στομάχου που έχει διαβρωθεί
 • Παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στην διάτρηση στομάχου είναι έντονα και περιλαμβάνουν:

 • Οξύτατος επιγαστρικός πόνος
 • Ναυτία και έμετος
 • Πυρετός
 • Ανορεξία

Η διάτρηση στομάχου χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς η περιτονίτιδα αποτελεί κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές αρκεί η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο Χειρουργό για να τεθεί η διάγνωση της διάτρησης στομάχου.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία θώρακος σε όρθια θέση
 • Αξονική τομογραφία κοιλίας

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της διάτρησης στομάχου είναι αποκλειστικά χειρουργική. Στις μέρες μας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έχουμε τη δυνατότητα μέσω της λαπαροσκόπησης να αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση μέσω μικρών οπών αποφεύγοντας μακρόχρονες και επώδυνες νοσηλείες. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζουμε λαπαροσκοπικά τη διάτρηση και τη ράβουμε με ειδικά ράμματα, ενώ ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε πλύση της περιοχής με φυσιολογικό ορό. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση παροχέτευσης στην περιοχή.

Διάτρηση Στομάχου: Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Επέμβασης

Η συρραφή έλκους στομάχου (λόγω διάτρησης στομάχου) μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Μικρές χειρουργικές τομές
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ