Skip to main content

Η κύστη κόκκυγος είναι μία νόσος του δέρματος και του υποδόριου ιστού που περιβάλουν την ιεροκοκκυγική περιοχή. Βασική αιτία της αποτελεί η διείσδυση τριχών εντός του δέρματος, γεγονός που οδηγεί σε επιμόλυνση από τα μικρόβια που έχουν οι τρίχες. Η νόσος αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες σε ηλικίες μεταξύ της ήβης και της 4ης 10ετίας της ζωής τους.

Συμπτώματα που Εμφανίζει η Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν την εμφάνιση μικρών οπών στο δέρμα της ιεροκοκκυγικής περιοχής. Από αυτές τις οπές μπορεί να εκκρίνεται βλέννα ή πύον, ενώ συχνά παρατηρείται ερεθισμός/δερματίτιδα γύρω από την πάσχουσα περιοχή. Επιπλέον, η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από υποτροπιάζοντα αποστήματα.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το πρήξιμο, την ερυθρότητα, την εμφάνιση πυρετού και συνοδό ρίγος. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί κνησμός και καύσος στην περιοχή, καθώς και αιμορραγία. Ο πόνος είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα, που μπορεί να επιδεινώνεται με την πίεση ή την κίνηση.

Προβλήματα που Δημιουργεί η Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος γίνεται αντιληπτή όταν αναπτυχθεί φλεγμονή ή ένα οξύ απόστημα (συλλογή πύου εντός της κύστης) όπου, η περιοχή είναι ερυθρήδιογκωμένηθερμή και επώδυνη, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει κακουχία, πυρετό και ζάλη. Αν υπάρξει αυτόματη ρήξη (άνοιγμα) του αποστήματος, εκρέει πύον και ακολουθεί η δημιουργία τριχοφωλεϊκού συριγγίου, δηλαδή πόρου που συνδέει την κύστη με το δέρμα εξωτερικά.

Σε ορισμένους ασθενείς, η προαναφερθείσα διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί σε αρκετά αρχικό στάδιο της νόσου, όπου η Κύστη Κόκκυγος είναι εξαιρετικά μικρή και να μην εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά κάνει την παρουσία της αισθητή λόγω της ύπαρξης συριγγίων. Τα συρίγγια εκρέουν δύσοσμο υγρό, που λερώνει ελαφρώς τα εσώρουχα, και μπορεί να συνυπάρχει και κνησμός (φαγούρα).

Σε κάθε περίπτωση, η κύστη διογκώνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποκτήσει τεράστιο μέγεθος. Αν επίσης υπάρξει απόφραξη των συριγγίων, τότε δημιουργείται (ή επαναδημιουργείται) απόστημαΣπάνια αλλά σε τραγικές περιπτώσεις, η κύστη μπορεί να προσβάλει τα υποκείμενα οστά και να προκαλέσει οστεομυελίτιδα.

Ενδοσκοπική Θεραπεία με Laser για την Κύστη Κόκκυγος

Ο Δρ. Αθανάσιος Δερβίσογλου χρησιμοποιεί το Laser σε ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις από το 1998. Πρωτοπόρος και στη χειρουργική πρωκτικών παθήσεων, το 2015 έθεσε σε εφαρμογή την Ενδοσκοπική Σύγκλιση Συριγγίου και Κύστη Κόκκυγος με Laser (EPSiT: Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment – FiLaC: Fistula Laser Closure) για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος με χρήση ειδικού ενδοσκοπίου και του τελευταίου τύπου Laser μέσω ειδικής οπτικής ίνας.

Γενικότερα, η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Σε περίπτωση αποστήματος, είναι αναγκαία η διάνοιξη του, ώστε να παροχετευθεί το πύον και να αρθούν τα συμπτώματα της φλεγμονής. Η πλήρης αφαίρεση της Κύστης Κόκκυγος με χρήση Laser αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επούλωση του τραύματος και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος με χρήση Laser αφορά την ενδοσκοπική αντιμετώπιση διά των συριγγίων, όπου επιτυγχάνεται η καταστροφή της κύστης χωρίς τομές. Έτσι, ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ