Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Τι είναι η Κήλη;

Η Κήλη αποτελεί διαταραχή ευάλωτων σημείων του κοιλιακού τοιχώματος, και προκαλείται από σταδιακή «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτονιών του σημείου εκείνου, με αποτέλεσμα την προς τα έξω προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Εμφανίζεται ως διόγκωση και οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που υφίσταται, αλλά και στη συνεχή, καθημερινή δραστηριότητα του σώματος που προκαλείται από: αναπνοή, βήχα, άρση βάρους, αλλά και οποιαδήποτε άλλη διεργασία στην οποία συμμετέχουν οι κοιλιακοί μυς.

Η αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος αποτελεί μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως.

 

Κήλη - Σημεία Εμφάνισης & Συμπτώματα

Ιδιαιτέρως ευάλωτα σημεία στο σώμα αποτελούν κυρίως η βουβωνική χώρα (κυρίως στους άνδρες), ο ομφαλός, ο μηριαίος δακτύλιος (κυρίως στις γυναίκες), αλλά και σε οποιαδήποτε παλαιότερη εγχειρητική κοιλιακή τομή.

Τα επιπροβάλλοντα ενδοκοιλιακά σπλάχνα, καθορίζονται κυρίως από την θέση της κήλης και συνήθως είναι επίπλουν (λίπος που κρέμεται από το στομάχι και το έντερο), λεπτό και παχύ έντερο (κυρίως σιγμοειδές), με σπανιότερη εμφάνιση στην ουροδόχο κύστη, τις ωοθήκες και την σκωληκοειδή απόφυση.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν πάσχετε από Κήλη

Συνήθως η κήλη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη, καθώς:

  • Παρουσιάζεται ως δερματικό εξόγκωμα.
  • Ο ασθενής δύναται να αισθανθεί πόνο κατά τον βήχα, την άρση βάρους, ή κάποιο τράβηγμα κατά την αφοδευτική κένωση ή την ούρηση, καθώς και κόπωση κατά την όρθια ή καθιστική στάση για αρκετή ώρα.

Ο πόνος ενδέχεται να είναι οξύς και άμεσος, αλλά και υπόκωφος, ενώ χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας. Έντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει περισφιχτεί (στραγγαλιστεί). Αν παρουσιάζεται αυτά τα συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει άμεση χειρουργική βοήθεια, καθώς ο κίνδυνος για περιτονίτιδα, είναι μεγάλος.

 

Γιατί δημιουργούνται οι Κήλες;

Στην κοιλιακή χώρα υπάρχουν περιοχές όπου πιθανώς το τοίχωμα είναι πιο αδύνατο. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτές τις περιοχές λόγω: 

  • αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης,
  • τραυματισμού,
  • ηλικίας,
  • παλαιάς τομής ή
  • κάποιου εκ γενετής αδύνατου σημείου

Κήλες ενδέχεται να παρουσιαστούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Ως επί το πλείστον, οι κήλες στα παιδιά είναι εκ γενετής. Στους ενήλικες, δημιουργούνται σε ένα αδύνατο σημείο εκ φύσεως ή λόγω πιέσεως από άρση κάποιου βάρους, επίμονο βήχα, δυσκοιλιότητα ή δυσουρία. Οι κήλες προκαλούν εξασθένηση ή διαχωρισμό του κοιλιακού τοιχώματος.

Το μέγεθος της κήλης σταδιακά αυξάνεται, ως αποτέλεσμα της αύξησης του μυϊκού χάσματος, με επακόλουθη την όλο και μεγαλύτερη προβολή προς τα έξω ενδοκοιλιακού περιεχομένου.

Επιπλοκές της Κήλης

Σοβαρή επιπλοκή αποτελεί η περίσφιξη της κήλης, η οποία συμβαίνει όταν το περιεχόμενο της κήλης (σπλάχνο που επιπροβάλλεται) εγκλωβιστεί και στραγγαλιστεί από τον δακτύλιο του μυικού χάσματος, με αποτέλεσμα την απόφραξη της αγγείωσης του και την ακόλουθη νέκρωση του σπλάχνου, η οποία οδηγεί σε ΕΙΛΕΟ ή ακόμη και σε ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ.

Τις περισσότερες φορές, η απόφραξη περιλαμβάνει έντερο, πράγμα το οποίο δημιουργεί αποφρακτικό ειλεό, με έντονα συμπτώματα όπως εμετούς, έντονο κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς κλπ.

Η περίσφιξη της κήλης, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε ισχαιμία του οργάνου και νέκρωση, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Επιλογές Θεραπείας

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Σκοπός είναι η αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος και η ασφαλής επανατοποθέτηση του ενδοκοιλιακού σπλάχνου στη σωστή του θέση. 

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναπτυχθεί πολλές χειρουργικές τεχνικές παγκοσμίως. Σε αυτές ανήκουν και οι τεχνικές «τάσεως» που αποσκοπούν στην πρωτογενή σύγκλειση του μυϊκού ελλείμματος με ειδικές ραφές.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν οι «tension free» τεχνικές (χωρίς τάση), με την εφαρμογή πλέγματος (βιοσυμβατό υλικό ενίσχυσης των μυών) στο σημείο της κήλης, το οποίο σταθεροποιείται με ραφές ή clips, κάτι που οδήγησε σε θεαματική μείωση των υποτροπών παγκοσμίως.

Η χειρουργική της κήλης με πλέγμα αναπτύχθηκε παγκοσμίως και εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως, ως προς το είδος και το μέγεθος των πλεγμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Με τη κλασική μέθοδο επιδιόρθωσης της κήλης (ανοικτή επέμβαση), μέσω μιας τομής στην βουβωνική χώρα, γίνεται διάνοιξη και διατομή των μυϊκών στρωμάτων, διάνοιξη του περιτοναϊκού σάκου, επανατοποθέτηση των σπλάχνων ενδοκοιλιακά, και συρραφή του πλέγματος στα μυϊκά και απονευρωτικά πέταλα.

Σήμερα η λαπαροσκοπική χειρουργική με τοποθέτηση πλέγματος, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μια ασφαλής και ιδανική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης.

 

Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κήλης

Με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνα, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό.

Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ένα ικανό μεγέθους κομμάτι χειρουργικού πλέγματος σταθεροποιείται στην θέση της κήλης με ειδικά clips. Συνήθως, η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία, είτε με περιοχική ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Η μέθοδος TEP στην Θεραπεία των Κηλών της βουβωνικής χώρας

Η μέθοδος TEP (Total Extra Peritoneal Repair) σημαίνει Ολικά Εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της κήλης, και έχει στόχο την επιδιόρθωση της κήλης εκτός του ενδοκοιλιακού χώρου, κάτω από τα μυϊκά στρώματα, στο σημείο ακριβώς που συμβαίνει η κήλη στην βουβωνική χώρα.

Η μέθοδος TEP είναι μία εξαιρετική μέθοδος, ανώδυνη, ατραυματική και αναίμακτη, που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη των κηλών της βουβωνικής χώρας (επιγαστρική κήλη, ομφαλοκήλη, μετεγχειρητική κήλη, βουβωνοκήλη, μηροκήλη), αλλά και στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη και στην υποτροπή μιας μετεγχειρητικής κήλης.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με την δημιουργία μιας μικρής τομής ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό και έτερες δυο των 5 χιλιοστών, χωρίς να γίνει διατομή μυών και τοιχωμάτων. Τοποθετείται ένα πλέγμα 10×15 εκατοστών, φιλικό για τον οργανισμό, το οποίο καλύπτει όλα τα ευάλωτα σημεία του βουβωνικού χώρου, και καθηλώνεται με ειδικά clips.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι εξαιρετική. Ο ασθενής σηκώνεται σε λίγες ώρες, μπορεί να σιτιστεί αμέσως, εξέρχεται από την κλινική την επομένη το πρωί, και μπορεί να μεταβεί στην εργασία του σε λίγα 24ωρα.

Ενδείκνυται η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης για όλους τους ασθενείς;

Η λαπαροσκοπική μέθοδος αποτελεί διεθνώς καταξιωμένη μέθοδο αντιμετώπισης της κήλης και ειδικά της βουβωνοκήλης. Αποτελεί την ιδανική μέθοδο για την υποτροπή της βουβωνοκήλης.

Σήμερα, η αντιμετώπιση των υπολοίπων κηλών της κοιλιάς όπως ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη ή και μετεγχειρητική κοιλιοκήλη γίνεται επίσης με λαπαροσκοπική προσπέλαση, εξαλείφοντας πλήρως την ανάγκη δημιουργίας τομής στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Η απόφαση επιλογής για «ανοικτή» επέμβαση έγκειται στην κρίση του Χειρουργού σας πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της επέμβασης και λαμβάνεται αποκλειστικά με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς.

Συμπεράσματα – Πλεονεκτήματα Λαπαροσκόπησης της Κήλης

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος αποτελεί τη πιο σύγχρονη μέθοδο θεραπείας, εφαρμόζει τις αρχές της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής, και επιτελείται από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα προσφέροντας άριστα αποτελέσματα στη πλειονότητα των ασθενών. Η λαπαροσκοπική χειρουργική κήλης προσφέρει:

  • Απουσία μεγάλης τομής και ουλής.
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση.
  • Τοποθέτηση μεγάλου πλέγματος με απόλυτη ασφάλεια, και παράλληλη λύση όλων των ενδοκοιλιακών συμφύσεων λαπαροσκοπικά που συνοδεύουν ειδικά τις μετεγχειρητικές κήλες.
  • Ταχεία επάνοδο στην εργασία.
  • Μέγιστη ικανοποίηση του ασθενούς για το αισθητικό αποτέλεσμα.

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ