Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Σμηγματογόνος Κύστη: Τι είναι;

Οι σμηγματογόνες κύστεις είναι ακίνδυνες, καθώς και καλοήθεις διογκώσεις αδένων, που είναι ικανές να φτάσουν το μέγεθος μπιζελιού, ενώ παράλληλα υπάρχει η πιθανότητα να μεγαλώσουν ακόμη πιο πολύ μέχρι το μέγεθος μανταρινιού. Οι συγκεκριμένες κύστεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, τόσο με ανώδυνο, όσο και εύκολο τρόπο. Ο Δρ. Aθανάσιος Δερβίσογλου εφαρμόζει την καινούργια μέθοδο αφαίρεσης των σμηγματογόνων κύστεων με χρήση LASER CO2, η οποία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Είναι ανώδυνη.
 • Διαρκεί 5 με 15 λεπτά, δηλαδή είναι αρκετά σύντομη.
 • Πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.
 • Έχει μικρό κόστος.
 • Έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Σμηγματογόνος Κύστη: Από τι προκαλείται;

Διάφοροι μικροσκοπικοί αδένες βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Γνωστότεροι από αυτούς είναι οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες. Οι τελευταίοι αποτελούν μικροόργανα του δέρματος και εξυπηρετούν την παραγωγή σμήγματος που αποτελεί υλικό λίπανσης, ενυδάτωσης και προστασίας του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει και το ιδιαίτερο άρωμα του κάθε ατόμου. Η απόφραξη του σμηγματογόνου πόρου  (σωλήνας που ενώνει τον αδένα με την επιφάνεια του δέρματος) και η παράλληλη συνεχής παραγωγή σμήγματος, προκαλεί τη διάταση του σμηγματογόνου αδένα και ακολούθως τη δημιουργία σμηγματογόνου κύστης. Μόλις διογκωθεί ο αδένας αρκετά, τότε γίνεται ορατός στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να ψηλαφηθεί. Η συγκεκριμένη κύστη έχει εξαιρετικά παχύρρευστο και δύσοσμο περιεχόμενο.

Σμηγματογόνος Κύστη: Εμφάνιση & Συμπτώματα

Συνήθως μία σμηγματογόνος κύστη παρουσιάζεται μέσα από τη μορφή στρογγυλών και λείων διογκώσεων  στο δέρμα. Πιο συχνά, μπορεί να εντοπιστεί στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στον αυχένα και στη ράχη, καθώς και στο εφήβαιο, στο πέος και στο όσχεο. Αυξάνονται σε μέγεθος συνεχώς, πράγμα που καθιστά την έγκαιρη αφαίρεση τους αναγκαία προκειμένου να επιτύχουμε μικρότερα τραύματα και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. . Κατά τη ψηλάφηση μπορεί να είναι ευκίνητες.

Τα μικρόβια του δέρματος είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν μέσω του πόρου στο εσωτερικό της σμηγματογόνου κύστης. Σε περίπτωση επιμόλυνσης της κύστης με μικρόβια, δημιουργείται αρχικά φλεγμονή (εξέρυθρη, θερμή και επώδυνη διόγκωση) και ακολούθως απόστημα (δημιουργία πύου εντός της κύστης), ενώ μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως πυρετός και ρίγος. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να γίνει χειρουργική διάνοιξη στο απόστημα, η οποία απομακρύνει το πύον από το εσωτερικό της κύστης, το οποίο έχει συσσωρευτεί εκεί και έτσι η φλεγμονή εκτονώνεται.

Σμηγματογόνος Κύστη: Διάγνωση

Για να γίνει σωστή διάγνωση της κύστης, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί προσεκτική κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Χειρουργό. Η συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση, όπως η μαγνητική τομογραφία ή το υπερηχογράφημα, μπορούν να κάνουν διαφορική διάγνωση της κύστης από άλλες νόσους, οι οποίες μπορούν να παρουσιαστούν με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως οι λεμφαδένες, τα λιπώματα, διάφορα είδη καρκίνου, κλπ.

Χειρουργική Αφαίρεση

Η αντιμετώπιση της σμηγματογόνου κύστης πραγματοποιείται με χειρουργική εκτομή. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Η κύστη αφαιρείται ολόκληρη μέσα από μία προσεκτική και μικρή τομή. Η χειρουργική αφαίρεσης της κύστης είναι σύντομη. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές του και απαραιτήτως να ακολουθήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες σχετικά με την αφαίρεση των ραμμάτων καθώς και για τους κανόνες υγιεινής σε αυτήν την περιοχή.

Θεραπεία με LASER

Η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστεως με τη χρήση LASER CO2 αποτελεί μία νέα μέθοδο που εφαρμόζεται από το Χειρουργό Δρ. Αθανάσιο Δερβίσογλου τα τελευταία έτη στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πρωτοποριακή και έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική χειρουργική εκτομή.

Σμηγματογόνος Κύστη: Πλεονεκτήματα της Θεραπείας με LASER

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με Laser για την αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων είναι τα εξής:

 • Ασφαλής.
 • Απλή.
 • Ανώδυνη (χωρίς πόνο).
 • Σύντομη.
 • Αναίμακτη (χωρίς αιμορραγία).
 • Διενεργείται με τοπική αναισθησία.
 • Δεν χρειάζεται συνήθως λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
 • Προσφέρει γρηγορότερη επούλωση του τραύματος
 • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
 • Μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
 • Μηδενικός χρόνος νοσηλείας.
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ