Κύστη κόκκυγος

Ορισμός
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκή κύστη αποτελεί νόσο του δέρματος και του υποδόριου ιστού που περιβάλουν την ιεροκοκκυγική περιοχή. Προκαλείται από την 02διείσδυση τριχών εντός του δέρματος, γεγονός που οδηγεί σε επιμόλυνση από μικρόβια που φέρουν οι τρίχες. Η νόσος αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες σε ηλικίες μεταξύ της ήβης και της 4ης 10ετίας της ζωής.

Προβλήματα της νόσου
Η νόσος γίνεται αντιληπτή όταν αναπτυχθεί φλεγμονή ή απόστημα (συλλογή πύου εντός της κύστης) όπου, η περιοχή είναι ερυθρή, 03διογκωμένη, θερμή και επώδυνη, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει κακουχία πυρετό και ζάλη. Αν υπάρξει αυτόματη ρήξη (άνοιγμα) του αποστήματος, εκρέει πύον και ακολουθεί η δημιουργία τριχοφωλεϊκού συριγγίου, δηλαδή πόρου που συνδέει την κύστη με το δέρμα εξωτερικά. Σε κάποιους ασθενείς η προαναφερθείσα διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί σε αρκετά αρχικό στάδιο της νόσου όπου η κύστη είναι εξαιρετικά μικρή και να μην εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά κάνει την παρουσία της αισθητή λόγω της ύπαρξης συριγγίων. Τα συρίγγια εκρέουν δύσοσμο υγρό που λερώνει ελαφρώς τα εσώρουχα και μπορεί να συνυπάρχει και κνησμός (φαγούρα). Σε κάθε περίπτωση η κύστη διογκώνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποκτήσει τεράστιο μέγεθος. Αν επίσης υπάρξηει απόφραξη των συριγγίων, τότε δημιουργείται (ή επαναδημιουργείται) απόστημα. Σπάνια αλλά σε τραγικές περιπτώσεις η κύστη μπορεί να προσβάλει τα υποκείμενα οστά και να προκαλέσει οστεομυελίτιδα.

Θεραπεία
05Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Σε περίπτωση αποστήματος είναι αναγκαία η διάνοιξη του ώστε να παροχετευθεί το πύον και να αρθούν τα συμπτώματα της φλεγμονής. Η πλήρης αφαίρεση της κύστης με χρήση LASER αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επούλωση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος με χρήση LASER αφορά την ενδοσκοπική αντιμετώπιση διά των συριγγίων, όπου επιτυγχάνεται η καταστροφή της κύστης χωρίς τομές. Έτσι ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Καλέστε μας στο 210 7700200 ή στο 697 2222200 για όποια απορία σας ή πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Για να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά μαζί μας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εδώ

Hot Topic

  • Αιμορροΐδες
    Αιμορροΐδες Ορισμός Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους από τη γέννηση τους και είναι το σύνολο των αγγείων (ή αλλιώς:…

Testimonials