Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Τι είναι τα Κονδυλώματα;

Έως τώρα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 150 στελέχη του ιού HPV (Human Papiloma Virus – ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Μόλις 40 εξ αυτών είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και ελάχιστα προκαλούν κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εμφανίζονται ως μαλθακές διογκώσεις του δέρματος και των βλεννογόνων των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού αλλά και της στοματικής κοιλότητας.

Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά, επιμολύνοντας εξίσου και τα δύο φύλα και μπορεί να προκαλέσουν εξελκώσεις με ακόλουθη αιμορραγία. Επιπλέον η διόγκωση τους οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα, σε δυσπλασίες και δυστυχώς, κάποια από αυτά σε καρκίνο της προσβεβλημένης περιοχής.

Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με χρήση LASER αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχεία επούλωση και ελαχιστοποιημένη πιθανότητα υποτροπής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση οδηγεί σε δραματική μείωση, τόσο της πιθανότητας καρκινογένεσης, όσο και της πιθανότητας υποτροπής.

Κονδυλώματα: Αίτια Εμφάνισης & Μορφή

Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου (κατά 90% στα στελέχη 6 και 11), δηλαδή σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα.  Ωστόσο, ενδέχεται να συνυπάρχουν στελέχη HPV υψηλού κινδύνου (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45), τα οποία, όταν τα κονδυλώματα δεν λαμβάνουν θεραπεία, μεταφέρονται στην περιοχή της ουρήθρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου και του στοματοφάρυγγα και προκαλούν δυσπλασία καθώς και καρκίνο.

Η διάγνωση πρέπει να είναι έγκαιρη και η θεραπεία άμεση και αποτελεσματική. Η μορφή των κονδυλωμάτων ποικίλλει, καθώς συναντούμε έξι μορφολογικούς τύπους:

 • Μικρού και λείου λόφου (έχει το χρώμα της επιδερμίδας)
 • Μικρού κουνουπιδιού (με ανοικτό ή σκούρο χρώμα)
 • Επίπεδη (ως σκουρόχρωμη κηλίδα)
 • Υπερκερατωσική (με ανάγλυφη και τραχιά  επιφάνεια)
 • Με μίσχο (δίκην θηλώματος, συνήθως σκουρόχρωμη)
 • Νηματοειδής (δίκην θυσάνου, συνήθως ανοιχτόχρωμη)

Κονδυλώματα: Εντοπισμός & Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα στους άντρες προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο (δερματική περιοχή άνωθεν των γεννητικών οργάνων), την περιοχή του πρωκτού, το περίνεο, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Αντίστοιχα, στις γυναίκες εντοπίζονται στα χείλη του αιδοίου, στα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, το περίνεο, την περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος ή καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής.

Όσο η θεραπεία των κονδυλωμάτων καθυστερεί ή αναβάλλεται, μπορεί να σχηματιστούν εκτεταμένες βλάβες που φράσσουν την ουρήθρα ή τον κόλπο, καθιστώντας επώδυνη την ούρηση αλλά και τη σεξουαλική επαφή. Καθώς μεταδίδονται και διά του στόματος, προσβάλλουν – αν και σπανιότερα – τα χείλη, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα.  Οι βλάβες που προκαλούν τα δερματικά κονδυλώματα, μπορεί να είναι:

 • λανθάνουσες (δεν είναι ορατές και ανιχνεύονται μόνο με ταυτοποίηση PCR με τη λήψη δείγματος ιστού).
 • κλινικές (ορατές με γυμνό μάτι),
 • υποκλινικές (διακρίνονται μόνο με μεγεθυντικό φακό) ή

Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σπάνια, ο ασθενής αναφέρει άλγος, αίσθημα κνησμού ή καύσου, ενώ ακόμα σπανιότερα αιμορραγούν, με αποτέλεσμα τα κονδυλώματα να εξαπλώνονται ταχύτερα στις γύρω περιοχές.

Παράγοντες κινδύνου μετάδοσης Κονδυλωμάτων

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και στους βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά την σεξουαλική δραστηριότητα. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση του ιού.

Επίσης, ο χρόνος επώασης του ιού είναι μακρύς και διατηρείται σε λανθάνουσα κατάσταση για αρκετό διάστημα – ακόμη και χρόνια – πριν την ορατή εμφάνιση του. Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ερωτικού συντρόφου που ευθύνεται για τη μετάδοση.

Καθοριστικό ρόλο παίζει και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε περίπτωση ανίσχυρου ανοσοποιητικού συστήματος, ύπαρξης αυτοάνοσου νοσήματος ή / και λήψης κάποιας ανοσοκατασταλτικής ή ανοσοτροποποιητικής αγωγής, οι πιθανότητες λοίμωξης, εμφάνισης των κονδυλωμάτων, αλλά και μετέπειτα αναζωπύρωσης της λοίμωξης πολλαπλασιάζονται.

Επιπλέον, επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν οι μικροτραυματισμοί που ενδέχεται να προκληθούν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση της γεννητικής περιοχής, αλλά και η συνύπαρξη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η μολυσματική τέρμινθος.

Τέλος, έχουν ενοχοποιηθεί και το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, καθώς και η μη χρησιμοποίηση προφυλακτικού.

Πρόληψη Κονδυλωμάτων

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την υγεία. Πρακτικές που μπορούν να κρατήσουν μακριά τον κίνδυνο των κονδυλωμάτων είναι:

 • η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή που περιορίζει τον κίνδυνο της μόλυνσης
 • προσοχή κατά το ξύρισμα και την αποτρίχωση των περιγεννητικών περιοχών, ώστε να αποφευχθούν μικροτραυματισμοί του δέρματος
 • η αυτοεξέταση και η αυτοψηλάφηση για ανίχνευση καινούργιων δερματικών βλαβών.
 • η εξέταση με ψηλάφηση των συντρόφων πριν τη σεξουαλική επαφή, σε περίπτωση συχνής εναλλαγής συντρόφων.

Διάγνωση Κονδυλωμάτων

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, η οποία θα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθιερωμένου ετήσιου τσεκ-απ υγείας, σε σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Η εξέταση είναι ανώδυνη και χάρη στην επιστημονική κατάρτιση και τη χρήση ειδικών φακών και οργάνων, φέρνει στο φως ακόμα και τις βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό. 

Οι γυναίκες, θα πρέπει εκτός από το ετήσιο Τεστ ΠΑΠ, να κάνουν και HPV Test με τη μέθοδο PCR, ώστε να ανιχνευτεί άμεσα η μόλυνση από τον ιό HPV και ειδικότερα, να εντοπιστεί το στέλεχος του ιού που ευθύνεται για αυτή.

Σύμφωνα με οδηγία των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο εμβολιασμός συστήνεται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 έως 25 ετών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Όμως, αξίζει να τονιστεί ότι, ο εμβολιασμός προσφέρει ανοσία απέναντι στα εννέα από τα πιο συχνά στελέχη του ιού

Κονδυλώματα - Θεραπεία με LASER CO2

Η πλέον προηγμένη και ασφαλής μέθοδος εξάλειψης των κονδυλωμάτων διενεργείται με εφαρμογή LASER CO2. Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση ειδικού τοπικού αναισθητικού, είναι ανώδυνη, αναίμακτη, και χωρίς ουλές. Ο χρόνος αποθεραπείας και επούλωσης του δέρματος είναι σύντομος.

Μετά τη θεραπεία, συστήνεται η συχνή επανεξέταση έτσι ώστε να εντοπιστούνι και να εξαλειφτούν τυχόν υπολειμματικές ή νέες βλάβες (οι οποίες στην αρχική εξέταση, επωάζονταν και δεν είχαν εκδηλωθεί). 

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ