Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Κονδυλώματα Πέους: Τι είναι;

Τα κονδυλώματα στο πέος είναι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Γενικότερα, όταν προσβάλλεται το δέρμα, τότε μιλάμε για μυρμηκιες ή θηλωματα, ενώ η επιμόλυνση των βλεννογόνου δημιουργεί τα κονδυλώματα τα οποία είναι διογκώσεις που εντοπίζονται κυρίως στον βλεννογόνο του πέους. Ο ιός HPV δύναται να μολύνει, τόσο το πέος, όσο και την περιγεννητική περιοχή. Οι πιο συχνές θέσεις εντόπισής τους στο πέος είναι οι εξής:

 • Βάλανος
 • Πόσθη (το τμήμα του δέρματος που περιβάλλει το πέος)
 • Βάση του πέους
 • Ουρήθρα
 • Εφήβαιο (τριγωνική περιοχή άνωθεν του πέους)
 • Όσχεο (δέρμα που περιβάλει τους όρχεις)
 • Περίνεο (περιοχή μεταξύ οσχέου και πρωκτού)
 • Μηρογεννητικές πτυχές

Κονδυλώματα Πέους: Τι τα προκαλεί;

Τα κονδυλώματα οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus) και σύμφωνα με κλινικές μελέτες είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Έως τώρα έχουν αναγνωρισθεί 120 στελέχη του ιού HPV που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Μόλις 40 εξ αυτών είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και ελάχιστα προκαλούν κονδυλώματα. Χωρίζονται σε οξυτενή που δεν προκαλούν καρκίνο (στελέχη 6 και 11) και επίπεδα που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας (στελέχη 16 και 18).

Κονδυλώματα Πέους: Πώς εμφανίζονται;

Τα κονδυλώματα αρχικά είναι μικροσκοπικά και δεν είναι ορατά, ούτε ψηλαφητά. Καθώς ωστόσο περνάει ο χρόνος, μεγαλώνουν συνήθως και εξελίσσονται σε εξογκώματα ψηλαφητά που μοιάζουν με μικρά ογκίδια ή μικροσκοπικά κουνουπίδια. Σε παραμελημένα περιστατικά, μπορεί το μέγεθός τους να είναι αρκετά μεγάλο. Το χρώμα τους είναι όμοιο με αυτό του δέρματος, είτε καφέ, ωχρό ή λευκό.

Συνήθως τα κονδυλώματα του πέους δεν οδηγούν σε καρκίνο. Παρ’ όλαυτα, έχει καταγραφεί ότι το 60% περίπου των καρκίνων του πέους προκαλείται από μόλυνση με τον ιό HPV. Οι πιο κοινοί τύποι του HPV που ανευρίσκονται σε ασθενείς με καρκίνο του πέους είναι ο 16 και ο 18. Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος έχει κονδυλώματα στο πέος, θα πρέπει να εξετάζεται από εξειδικευμένο Ιατρό, ο οποίος να μπορεί να υποψιαστεί και να αναγνωρίσει και μία πιθανή κακοήθεια της περιοχής.

Οι ασθενείς με κονδυλώματα ενδέχεται να εμφανίζουν μυρμηκίες στο δέρμα γύρω από τον προσβεβλημένο βλεννογόνο (πρωκτός, εφήβαιο, μηροβουβωνικές πτυχές, περίνεο, δέρμα πέους, περιπρωκτικά).

Κονδυλώματα Πέους: Σημαντικοί Παράγοντες Κινδύνου

Κάποιες ομάδες πληθυσμού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κονδυλώματα στο πέος. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ομάδες πληθυσμού είναι:

 • Συχνή Εναλλαγή Ερωτικών Συντρόφων: Η συγκεκριμένη τακτική και ιδιαίτερα όταν τελείται χωρίς προφυλάξεις, αποτελεί τακτική υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στο πέος.
 • Μικροτραυματισμοί του Δέρματος: Οι διάφοροι μικροτραυματισμοί του δέρματος του πέους και της περιγεννητικής περιοχής, οι οποίοι μπορεί να προκληθούν με το ξύρισμα, από διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης κ.α., αυξάνουν το ενδεχόμενο μόλυνσηςαπό HPV.
 • Κάπνισμα: Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων πέους. Για το λόγο αυτό, άνθρωποι που παρουσιάζουν κονδυλώματα πέους θα πρέπει να προσπαθήσουν να το διακόψουν ή τουλάχιστον να το ελαττώσουν.
 • Συνύπαρξη και Άλλων Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων: Λοιμώξεις που μεταδίδονται σεξουαλικά, όπως η σύφιλη, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, η γονόρροια, τα χλαμύδια, κ.α. αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθούν κονδυλώματα, επειδή δημιουργούν πολύ συχνά μικροτραυματισμούς ή έλκη στο πέος και στην περιγεννητική περιοχή, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν βασική πηγή εισόδου του HPV στο δέρμα ή το βλεννογόνο.
 • Ανίσχυρο Ανοσοποιητικό Σύστημα: Άνθρωποι με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν και είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τον ιό HPV. Αυτό συμβαίνει ειδικά σε ασθενείς με HIV, σε ανθρώπους με πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, σε μεταμοσχευμένους και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή για κάποιο νόσημα.

Κύρια Συμπτώματα

Συνήθως τα κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικά. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι νοσεί μόνο μόλις οι βλάβες γίνουν ψηλαφητές ή ορατές. Ορισμένες φορές μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία, κνησμός (φαγούρα) ή και πόνος (σπανιότερα) αν προκληθεί μικροτραυματισμός των κονδυλωμάτων. Μεγάλα σε μέγεθος κονδυλώματα, μπορεί να φράξουν την ουρήθρα και να προκαλούν αιμορραγία και πόνο κατά την ούρηση.

Θεραπεία με Laser

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων του πέους:

 • φαρμακευτικές
 • χημικές
 • χειρουργικές

Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία είναι αυτή με τη χρήση LASER CO2 για την εξάχνωση (ιστική καταστροφή) των βλαβών του πέους από HPV. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε έμπειρα χέρια και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαλειφθούν όλες οι βλάβες της περιοχής. Χημικές ή φαρμακευτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά του LASER CO2, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η ανίχνευση των κονδυλωμάτων επιτελείται με τη χρήση ειδικών τεχνητών και χημικών μέσων, ώστε να γίνουν πιο εύκολα διακριτά. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζονται και τα πιο μικροσκοπικά κονδυλώματα, γεγονός απαραίτητο για να υπάρξει ίαση από την πάθηση.

Ο χρόνος επώασης (εμφάνιση των βλαβών μετά την μόλυνση) του HPV μπορεί να κυμανθεί μερικές ημέρες, έως έτη. Ακόμη και μετά την πρώτη αντιμετώπιση, θα πρέπει να διενεργείται τακτικός επανέλεγχος των ασθενών, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα υποτροπής. Όταν υπάρχει υποτροπή των κονδυλωμάτων στο πέος, τότε θα πρέπει αυτά να θεραπεύονται εκ νέου.

Πάντα όταν υπάρχουν κονδυλώματα στο πέος θα πρέπει να εξετάζεται και ο πρωκτός, διότι δεν απαιτείται πρωκτική διείσδυση για να μεταδοθεί ο HPV. Υπάρχουν αναφορές για τοπική εξάπλωση του ιού μέσω των δακτύλων, με σεξουαλική επαφή χωρίς διείσδυση, με το ξύρισμα, το ξύσιμο ή ακόμα και το σκούπισμα της περιοχής. Η εξέταση του ερωτικού συντρόφου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποφυγής επαναμόλυνσης του αρχικού ασθενούς.

Ο Δρ. Aθανάσιος Δερβίσογλου έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση του LASER CO2 για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων του πέους και της περιγεννητικής περιοχής. Με τη χρήση μικροσκοπίου και του LASER CO2 γίνεται λεπτομερειακή ανίχνευση και εξάχνωση των κονδυλωμάτων του πέους, καθώς και της περιγεννητικής περιοχής με μεγάλη ακρίβεια. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης καταστροφή όλων των βλαβών HPV με ταυτόχρονη διατήρηση του φυσιολογικού δέρματος της γύρω περιοχής. Σε περιπτώσεις ενδοουρηθρικών κονδυλωμάτων, η θεραπεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με Ειδικό Ουρολόγο. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση από την πάθηση και η μείωση στο ελάχιστο του κινδύνου υποτροπής των κονδυλωμάτων.

Κονδυλώματα Πέους: Πλεονεκτήματα Θεραπείας με Laser

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πέους με το Laser CO2 έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Ασφαλής
 • Σύντομη
 • Απλή
 • Ανώδυνη
 • Αναίμακτη
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ταχεία επούλωση
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Επιτρέπει την πλύση της περιοχής
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ