Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

O Δρ Α. Δερβίσογλου είναι ένας εκ των συντελεστών συγγραφής των διεθνών οδηγιών για την λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων των χοληφόρων (SAGES-Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons, σελ.21).

 

Χολή - Χολολιθίαση: Τι είναι;

Το χοληφόρο δένδρο αποτελείται από τα ενδοηπατικά χοληφόρα (αγγεία) που λαμβάνουν την παραγόμενη χολή από το ήπαρ (συκώτι), και τη στέλνουν στα εξωηπατικά χοληφόρα (αγγεία και χοληδόχος κύστη) που με τη σειρά τους στέλνουν τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).

Η χολή είναι ένας εκ των σημαντικών παραγόντων που βοηθούν στην πέψη των τροφών (κυρίως των λιπαρών). Μέρος της χολής αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.

Όταν οι ασθενείς λένε πως “έχουν χολή”, αναφέρονται κυρίως σε νόσους της χοληδόχου κύστεως. Αυτές συνήθως προκύπτουν από ύπαρξη λίθων ή λάσπης εντός της χοληδόχου κύστης (ορίζεται ως χολολιθίαση), ύπαρξη πολυπόδων, ή αδράνειας της χοληδόχου κύστης (biliary dyskinesia). Αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε ατελή κένωση της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσπεψίας και μετεωρισμού (φουσκώματα).

 

Χολολιθίαση: Τι προβλήματα δημιουργεί;

Χολή – Χολολιθίαση. Η απόφραξη τμήματος των χοληφόρων κυρίως από χολόλιθους προκαλεί έντονο πόνο, πιθανώς ίκτερο (“χρυσή”) και φλεγμονή του αποφραγμένου οργάνου. Αν λοιπόν μιλάμε για ατελή απόφραξη της χοληδόχου κύστης, τότε αναφερόμαστε σε κολικό.

Σε περίπτωση απόφραξης της εξόδου της χοληδόχου κύστης, τότε αναπτύσσεται φλεγμονή και ταυτόχρονη λοίμωξη του οργάνου και αναφερόμαστε σε χολοκυστίτιδα.

Αν υπάρχει απόφραξη των εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων, τότε εμφανίζεται ίκτερος και σε περίπτωση λοίμωξης (προσβολή από μικρόβια), τότε αναφερόμαστε σε χολαγγειίτιδα.

Τέλος, αν υπάρχει απόφραξη των εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων στην έξοδο τους προς το δωδεκαδάκτυλο, τότε εμφανίζεται έντονος πόνος, ίκτερος και αναπτύσσεται παγκρεατίτιδα.

Όλες οι προαναφερθείσες καταστάσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία και μπορεί να αποβούν και μοιραίες για τη ζωή του ασθενούς. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει η νόσος να αντιμετωπίζεται όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

 

Χολολιθίαση: Θεραπεία

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (αφαίρεση της χοληδόχου κύστης), αποτελεί τη μοναδική θεραπεία και θα πρέπει να εφαρμόζεται το δυνατόν συντομότερο, ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επικρατέστερη διενεργούμενη λαπαροσκοπική επέμβαση σε όλον τον κόσμο, η οποία ενδείκνυται απολύτως για τις εξής παθήσεις:

 • Λιθίαση της χοληδόχου κύστεως (πέτρες στην χολή).
 • Πολυποδίαση.
 • Χοληστερίνωση.
 • Αδενομύωση.
 • Αδράνεια (δυδκινησία) χοληδόχου κύστεως.
 • Αλιθιασική χολοκυστίτιδα.

 

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή: Διάγνωση & Προεγχειρητικός Έλεγχος

Χολή – Χολολιθίαση. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την λήψη λεπτομερούς ατομικού ιστορικού υγείας του ασθενή, με ακόλουθη κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα άνω κοιλίας). Η εγχείρηση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως με λαπαροσκόπηση διενεργείται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής υποβάλλεται στον συνήθη βασικό προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει :

 • γενική αίματος,
 • έλεγχο πηκτικότητας αίματος,
 • βιοχημικό έλεγχο αίματος,
 • ακτινογραφία θώρακος,
 • καρδιολογικό έλεγχο,

Σε ασθενείς με επιβαρυμένο ατομικό ιστορικό υγείας, ενδέχεται να χρειασθούν περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ