Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Τι είναι η Εκκολπωματίτιδα;

H Εκκολπωματίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρά εξογκώματα στο τοίχωμα του εντέρου και δημιουργούνται από την άσκηση έντονης πίεσης κατά την κένωση. Εάν σε κάποιο από τα εκκολπώματα παρουσιαστεί μικροβιακή λοίμωξη, λόγω εγκλωβισμένων τροφών ή κοπράνων, δημιουργείται τοπική φλεγμονή που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με κατάλληλη φαρμακευτική και υποστηρικτική αγωγή. Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρεί με τη συντηρητική θεραπεία ή εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές (όπως εκτεταμένη φλεγμονή, ενδοκοιλιακό απόστημα, ρήξη εκκολπώματος και περιτονίτιδα), τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά από Χειρουργό.

 

Αίτια

Τα αίτια της εκκολπωματίτιδας σχετίζονται με τα αίτια της εμφάνισης των εκκολπωμάτων και αφορούν κυρίως σε αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στο παχύ έντερο. Η εκκολπωματίτιδα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών και περίπου το 70% των ατόμων άνω των 80 ετών εμφανίζουν συμπτώματα εκκολπωματίτιδας. Επιπλέον, η πιθανότητα εμφάνισης εκκολπωματίτιδας αυξάνεται σε άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας, σε παχύσαρκους ασθενείς, σε καπνιστές, σε άτομα με ελλιπή πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή τους, αλλά και λόγω έλλειψης άσκησης.

Συμπτώματα

Συνήθως, τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας εκδηλώνονται με:

 • Έντονο άλγος στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς
 • Έντονο άλγος στην κάτω κοιλία
 • Διάχυτο κοιλιακό άλγος
 • Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες
 • Αιμορραγία
 • Επύρετο
 • Ανορεξία
 • Δυσουρία
 • Αποστήματα ή συρίγγια
 • Ναυτία
 • Ρίγος
 • Έμετος

Διάγνωση

Η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας πραγματοποιείται με κλινική εξέταση του ασθενούς, σκιαγράφηση των σάκων των εκκολπωμάτων και αξονική τομογραφία. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να έχει γνωστή εκκολπωμάτωση από παλαιότερη κολονοσκόπηση.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης παθήσεων που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με την εκκολπωματίτιδα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κοιλιοκάκη και ο καρκίνος του εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζεται η Εκκολπωματίτιδα;

Σε ήπιες μορφές, η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής (αντιβιοτικά, αναλγητικά, ενυδάτωση) και αλλαγή στη διατροφή.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, η χειρουργική επέμβαση, αποτελεί την οριστική μέθοδο αντιμετώπισης της εκκολπωματίτιδας. Επικίνδυνες επιπλοκές που επιτείνουν την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση είναι το απόστημα ή το εντεροδερματικό (ή άλλο) συρίγγιο, η διάτρηση του εντέρου, η περιτονίτιδα και η αιμορραγία.

Η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που νοσεί με εκκολπωματίτιδα μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, και λαπαροσκοπικά.

Εκκολπωματίτιδα & Οφέλη Λαπαροσκοπικής Αντιμετώπισης

Η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται Λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική χειρουργική διενεργείται μέσω μικρών τομών και είναι ελάχιστα επεμβατική.  Στόχος είναι η αφαίρεση του τμήματος του εντέρου, όπου παρατηρείται η φλεγμονή.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση κοιλιακών παθήσεων ή παθήσεων του εντέρου όπως είναι η οξεία εκκολπωματίτιδα. Ενδεικτικά, τα πλεονεκτήματά της είναι:

 • Σύντομη νοσηλεία
 • Ταχεία κινητοποίηση και έξοδος από το νοσοκομείο
 • Μικρές τομές και ελαχιστοποίηση του πόνου
 • Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης
 • Μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης στο σημείο των τομών

Κύριο πεδίο ειδίκευσης του Γενικού Χειρουργού Dr. Αθανάσιου Δερβίσογλου αποτελεί η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η Χειρουργική Laser. Η πολυετής του εμπειρία σε συνδυασμό με τον προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, εξασφαλίζει την επιτυχία των χειρουργικών επεμβάσεων με στόχο την ασφάλεια του ασθενούς και την οριστική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας και άλλων παθήσεων.

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ