Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: Τι είναι;

Η Οξεία Σκωληκοειδίτιδα αποτελεί τη συχνότερη και γνωστότερη πάθηση, η οποία χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση στην κοιλιά στην εφηβική και γενικότερα στη νεαρή ηλικία.

Ως σκωληκοειδίτιδα ορίζεται η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης. Παράγωγο αυτής της κατάστασης είναι το οίδημα και η διάχυση μικροβίων, τόσο στα τοιχώματα της απόφυσης, όσο και έξω από αυτήν, με αποτέλεσμα την τοπική φλεγμονή της κοιλιάς (τοπική περιτονίτιδα). Η σκωληκοειδής απόφυση εντοπίζεται στο τυφλό του παχέος εντέρου και αποτελεί υπολειμματικό (μη λειτουργικό) όργανο.

Στην περίπτωση που η σκωληκοειδίτιδα μείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκληθεί ρήξη της απόφυσης και διάχυση του περιεχομένου της στην κοιλιά, με καταστροφικό αποτέλεσμα την γενικευμένη περιτονίτιδα.

 

Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι τα εξής:

  • Αρχικά, εμφανίζεται ήπιος πόνος στην περιοχή του στομάχου σε συνδυασμό με γαστρεντερικές διαταραχές, δυσφορία και ανορεξία.
  • Στη συνέχεια, ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται είτε περιομφαλικά, ή χαμηλότερα δεξιά, ενώ γίνεται επίμονος και βασανιστικός και αρκετές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, τον βήχα, κλπ.
  • Μπορεί να συνυπάρχει πυρετός.

Η συγκεκριμένη κατάσταση χρειάζεται άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική, ώστε να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση.

Διάγνωση & Άλλες Παθήσεις που της Μοιάζουν

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κλινική εξέταση και στη λήψη σωστού ιστορικού των συμπτωμάτων του ασθενούς. Οι εργαστηριακές εξετάσεις και ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, μπορεί να παραπλανήσουν προς αντίθετη κατεύθυνση ή και να μη δείξουν τίποτα. Για τους προαναφερθέντες λόγους, η εμπειρία του Χειρουργού έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή διάγνωση της πάθησης καθώς και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της συγκεκριμένης περιοχής της κοιλιάς.

Σύγχρονη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Θεραπεία

Η σκωληκοειδεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης αποτελεί την μοναδική θεραπεία της νόσου. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να διενεργηθεί, τόσο ανοικτά, όσο και λαπαροσκοπικά.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ιατρική έχει καθιερώσει τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή (αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης), η οποία έχει άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή τόσο σε επίπεδο θεραπείας, όσο και ως προς την ανάρρωση και την αισθητική του αποκατάσταση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική και προσφέρει μεταξύ άλλων::

  • Ασφάλεια.
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Τι γίνεται Μετά τη σκωληκοειδεκτομή;

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής σηκώνεται άμεσα, δηλαδή την ίδια ημέρα, από την κλίνη του, μπορεί να λάβει υγρά, ενώ μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι του.

Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής είναι μυϊκός και μικρός, μοιάζει με κράμπα ή πιάσιμο μετά από γυμναστική, και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

Υπάρχει περίπτωση να την έχω & να μην χρειαστεί να χειρουργηθώ ή να πάρω αντιβίωση & να περάσει;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία φλεγμονή μέσα στην κοιλιά και παράλληλα ενέχει τον κίνδυνο περιτονίτιδας (ρήξη) σε μεγάλο ποσοστό εάν μείνει αθεράπευτη.

Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά έχει διάφορους κινδύνους, όπως δημιουργία συμφύσεων, περιτονίτιδα, ενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας (πλαστρόν), κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και μία επόμενη επέμβαση θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κάποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από τη συντηρητική αντιμετώπιση με αντιμικροβιακή αγωγή (αντιβιοτικά) και να μην υποβληθούν σε χειρουργείο. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι με τη συγκεκριμένη θεραπεία αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας, οι επικίνδυνες επιπλοκές και επίσης πως το 40% των ασθενών θα υποτροπιάσουν και τελικά θα οδηγηθούν στο χειρουργείο και κάποιες φορές μάλιστα με χειρότερες συνθήκες.

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ