Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Μετεγχειρητική Κήλη: Πότε & Που Εμφανίζεται

Η μετεγχειρητική κήλη ενδέχεται να παρουσιαστεί σε σημεία όπου έχει προηγηθεί χειρουργική τομή λόγω ενδοκοιλιακής επέμβασης. Στα σημεία αυτά, το κοιλιακό τοίχωμα είτε έχει αποδυναμωθεί είτε έχει συμβεί λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος.

Η πιθανότητα εμφάνισης των μετεγχειρητικών κηλών είναι 2% μετά από επέμβαση με κλασσική ανοιχτή τομή στην κοιλιά, ενώ φτάνουν περίπου στο 25-30% σε ασθενείς που παρουσίασαν λοίμωξη του τραύματος έπειτα από διακοιλιακή επέμβαση.

Οι χειρουργικές τομές που επιπλέκονται συχνότερα από μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι στη  μέση γραμμή από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου μέχρι και λίγο πιο χαμηλά από τον ομφαλό, στις πλάγιες κοιλιακές τομές που αφορούν το δεξιό ή αριστερό υποχόνδριο (κάτω από τα πλευρά και συνηθέστερα πλησίον της μέσης γραμμής), μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χολής, ή μετά από σκωληκοειδεκτομή, ή και πλάγια οσφυϊκά μετά από νεφρεκτομή (σπανιότερα).

Τα τελευταία χρόνια, μετεγχειρητικές κήλες ενδέχεται να εμφανιστούν στις θέσεις των τροκάρ έπειτα από λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και ειδικότερα στον ομφαλό ή και σε άλλες θέσεις (κυρίως όταν χρησιμοποιούνται μεγάλα τροκάρς των 10 ή 12 χιλιοστών).

Μετεγχειρητική Κήλη - Αίτια Εμφάνισης

Συνοπτικά, τα βασικά αίτια εμφάνισης κοιλιοκήλης είναι:

  • Ατελής ή λανθασμένη συρραφή
  • Μετεγχειρητική λοίμωξη του τραύματος
  • Χρόνιος βήχας
  • Παχυσαρκία ή πλημμελής διατροφή, υπολευκωματιναιμία
  • Διαταραχές ανοσοποιητικού, λήψη κορτιζόνης, ανοσοκαταστολή κλπ
  • Προηγηθείσα επέμβαση (επανεπέμβαση για κήλη στην ίδια περιοχή)

Οι μετεγχειρητικές κήλες έχουν ίδια χαρακτηριστικά με κάθε άλλη κήλη, δηλαδή παρουσιάζουν ένα εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα, στην περιοχή παλαιάς τομής ή και πλάγια από αυτήν. Το περιεχόμενο μιας κήλης είναι πάντα ενδοκοιλιακό σπλάχνο και η επέμβαση μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη περισσότερων από μία κήλη στην περιοχή.

 

Μετεγχειρητική Κοιλιοκήλη & Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι πάντα χειρουργική και η αποκατάσταση της πραγματοποιείται με τοποθέτηση πλέγματος.

H αποκατάσταση κάθε μετεγχειρητικής κήλης απαιτεί την τοποθέτηση πλέγματος για την αποφυγεί υποτροπής.

Σε περιπτώσεις μεγάλης κήλης (χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος) είναι προτιμότερη η τεχνική τοποθέτησης πλέγματος μεταξύ των μυών. Έτσι το πλέγμα προστατεύεται καλύτερα από πιθανές λοιμώξεις και αποφεύγεται η επαφή του με τις εντερικές έλικες και τα σπλάχνα της περιοχής.

Η επέμβαση διενεργείται είτε με τομή στην ίδια περιοχή αλλά και ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ με εξαιρετική επιτυχία.  Η λαπαροσκοπική επέμβαση για μετεγχειρητική κήλη έχει μέγιστα πλεονεκτήματα όπως:

  • Ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου
  • Λαπαροσκοπική λύση όλων των ενδοκοιλιακών συμφύσεων από τη προηγούμενη επέμβαση
  • Σύντομη νοσηλεία
  • Άμεση κινητοποίηση και ταχεία επάνοδος στη καθημερινότητα

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ