Skip to main content

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

100

Επιτυχία

25

Χρόνια Εμπειρίας

7000

Θεραπείες Laser

Τι είναι η Επιγαστρική Κήλη;

Η επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής δημιουργείται στο σημείο ένωσης των περιτονιών του ορθού κοιλιακού στην μέση (λευκή) γραμμή και είναι μια προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου στο επιγάστριο (συνήθως επίπλουν ή λεπτό έντερο).

Σε αρχικά στάδια, μια επιγαστρική κήλη είναι μικρή και συχνά συγχέεται με λίπωμα καθώς προσομοιάζει το μέγεθος ενός μικρού ογκιδίου ή ενός μικρού «φουσκώματος» στο άνω μέρος της κοιλιάς, πάνω από τον ομφαλό.

Το περιεχόμενο της κήλης ανατάσσεται εύκολα, ενώ εμφανίζεται σε όρθια θέση ή σε περιπτώσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ κατά το βήχα και την ανύψωση βάρους. Όμως, καθώς η κήλη μεγαλώνει, η διόγκωση του δέρματος γίνεται μόνιμη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πόνος, μετεωρισμός (φούσκωμα ), ναυτίες, έμετος κυρίως μετά από μεγάλα γεύματα.

Οι επιγαστρικές κήλες αποτελούν μόλις το 3% των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όμως περισφίγγονται εύκολα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Εμφανίζονται σε ηλικίες από 30 έως 60 ετών με τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

 

Επιγαστρική Κήλη: Πως δημιουργείται;

Μια επιγαστρική κήλη είναι το αποτέλεσμα της έντονης σύσπασης ή της άρσης μεγάλου βάρους. Συμβαίνει κυρίως σε αθλητές ή σε άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία, καθώς και σε άτομα με αποδυνάμωση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Επιπλέον, ενδέχεται να δημιουργηθούν σε γυναίκες λόγω εγκυμοσύνης.

Τα απονευρωτικά πέταλα του ορθού κοιλιακού μυός είναι πολύ ισχυρά με αποτέλεσμα ο κίνδυνος περίσφιξης και πόνου να είναι μεγάλος. Πολλές φορές, οι επιγαστρικές κήλες συγχέονται με τη διάσταση των ορθών κοιλιακών, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μη φυσιολογική απόσταση μεταξύ των δύο ορθών κοιλιακών.

Η διάσταση των ορθών κοιλιακών αποτελεί αποπλάτηνση της λευκής γραμμής και όχι ρήξη (άνοιγμα) αυτής και δεν θεωρείται χειρουργικό πρόβλημα.

Διάσταση Ορθού Κοιλιακού Μυός

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού μυός αποτελεί μια ξεχωριστή κατάσταση στο κοιλιακό τοίχωμα, η οποία συχνά συγχέεται με την επιγαστρική κήλη / κήλη λευκής γραμμής. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής παρατηρεί μία προβολή / προεξοχή πάνω από τον ομφαλό κατά την έγερση από το κρεβάτι.

Η διάσταση των δύο ορθών κοιλιακών μυών (δεξιού και αριστερού) οφείλεται σε αποπλάτυνση της «λευκής γραμμής» – δηλαδή του τενόντιου ελύτρου που καλύπτει τους ορθούς κοιλιακούς μυς και δεν αποτελεί κήλη.  Μπορεί να αποδοθεί σε παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, καταπόνηση των μυών κ.λπ.

Οποιαδήποτε κατάσταση απαιτεί την σωστή κλινική εξέταση από Χειρουργό. Αν εντοπιστεί κάποια ρήξη της λευκής γραμμής, αυτό φανερώνει την ύπαρξη κήλης και απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η επιδιόρθωση της διάστασης του ορθού κοιλιακού μυός γίνεται για αισθητικούς λόγους.

Επιγαστρική Κήλη - Θεραπεία

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης επιτελείται με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή λαπαροσκοπική επέμβαση και τοποθέτηση πλέγματος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της επιγαστρικής κήλης αποσκοπεί στην ανάταξη του προβάλλοντος οργάνου και την συρραφή – σύγκλειση του χάσματος της λευκής γραμμής του ορθού κοιλιακού.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση είναι πολλαπλά:

  • Ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι τομές είναι εξαιρετικά μικρές και δεν αφήνουν ουλές

Είπαν για εμάς

IOANNA ANDREOU

Εγώ τον γιατρό δεν τον ήξερα. Είχα φοβερό πρόβλημα με μια αιμορροΐδα και καθώς δεν ήξερα κανέναν γιατρό το έψαξα στο ίντερνετ ειλικρινά με κάθε επιφύλαξη. Αλλά είχα τέτοιο πρόβλημα που οι κρέμες και τα γιατροσόφια δεν επαρκούσαν. Έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Καλός άνθρωπος, καλός γιατρός μέχρι να μην έχω πια κανένα πρόβλημα. Δε μετά την επέμβαση γύρισα αμέσως στην καθημερινότητα μου, χωρίς φάρμακα χωρίς πόνο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ευθύμης Καρδαράς

Επαγγελματίας και ανθρώπινος ! Ασχολείται με τη λεπτομέρεια, ενημερώνει με υπομονή και επαρκώς. Από την πρώτη συνάντηση είναι αντιληπτό ότι είναι γνώστης της ειδικότητάς του . Τέλος αξίζει να επισημανθεί πως , κάνει από μόνος του follow up για να μάθει για την εξέλιξη της ανάρρωσης - αποθεραπείας. Ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον άνθρωπο. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Nikolaos Panagiotakos

Καταπληκτικός γιατρός! Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη από τη πρώτη στιγμή και με έπαιρνε τηλέφωνο καθημερινά μετά το χειρουργείο για μέρες να δει πως είμαι.
Δίπλα στον ασθενή από πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, πάντα ευγενικός και πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση με υπομονή.

Μαρία Αττιλάκου

Αδιαμφισβήτητα εξαιρετικός επιστήμονας, μα πάνω από όλα άνθρωπος! Παρόλο το φόβο για ένα χειρουργείο, δίπλα του μόνο ασφάλεια μπορείς να νιώσεις! Αναλυτικός και κατατοπιστικός! Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την ποιότητα ζωής που μου προσέφερε αλλά και γιατί ήταν δίπλα μου με καθημερινή επικοινωνία για την πορεία μου και την κάθε ανησυχία μου!

Αθανάσιος Μασιάλας

Εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας. Τον διακρίνει η υπευθυνότητα και το ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει. Η επικοινωνία ήταν ουσιαστική από την ημέρα της επίσκεψης στο ιατρείο μέχρι και για όσο διάστημα χρειάστηκε μετά την επέμβαση ώστε να είναι βέβαιο ότι η ανάρωση γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τον ευχαριστώ πραγματικά και θα τον συνέστηνα ανεπιφύλακτα.

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ