fbpx

COVID-19: Η χειρουργική στην εποχή του κορωνοϊού. “Ωφελέειν ή μη βλάπτειν”

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Μέσα στα χιλιάδες προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, προστέθηκε και αυτό της αναβολής των προγραμματισμένων επεμβάσεων και των ιατρικών επισκέψεων. Χιλιάδες πολίτες έχουν πληγεί από αυτή την κυβερνητική απόφαση, καθώς έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους, αφού θα καθυστερήσει η θεραπεία τους.

Δεδομένου ότι από την εποχή του Ιπποκράτη προέχει πάντα η ίδια η ζωή, πρώτιστο μέλημα του Ιατρού θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της.

Σύμφωνα με τον όρκο του Ιπποκράτη: Διαιτήμασί τε χρήσομαι π᾿ φελεί καμνόντων κατά δύναμιν καί κρίσιν μήν, πί δηλήσει δέ καί δικί ερξειν. Ο δώσω δέ οδέ φάρμακον οδενί ατηθείς θανάσιμον - Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει.

Κανένα χειρουργείο δεν θα ήταν επιτυχημένο, όσο άρτια κι αν είχε εκτελεστεί, αν ο ασθενής δεν επιβίωνε μετά από αυτό.

Ας δούμε λοιπόν μερικά στοιχεία, ώστε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο έχουν απαγορευτεί τα τακτικά χειρουργεία παγκοσμίως.

 • Η νόσος από τον COVID-19 (όπως έχει ονομασθεί ο νέος κορωνοϊός), έχει χρόνο επώασης 14 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάποιος ασθενής τον “κολλήσει”, περνάνε 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων. Άρα κάποιος ο οποίος φαίνεται κλινικά υγιής (πιθανώς και μέσω των συνήθων προεγχειρητικών αιματολογικών εξετάσεων), αφενός δεν είναι κι αφετέρου αποτελεί άμεσο κίνδυνο για όλο το προσωπικό του χειρουργείου.
 • Το ίδιο όμως ισχύει και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσο αυτό δεν έχει συμπτώματα. Μόλις προσβληθεί κάποιος από το προσωπικό του χειρουργείου, τότε αυτός/ή δυνητικά αποτελεί μεταδοτικό φορέα για όλους τος ασθενείς που θα περάσουν από το χειρουργείο στο οποίο εργάζεται.
 • Ακόμη και για την πιο μικρή επέμβαση, το ανοσοποιητικό σύστημα του χειρουργημένου καταβάλλεται και τον καθιστά εύκολο στόχο οποιασδήποτε λοίμωξης. Άρα γίνεται ευκολότερος στόχος έναντι του COVID-19 και μπορεί να νοσήσει βαρύτερα σε σχέση με το αν είχε νοσήσει χωρίς να έχει υποβληθεί σε
  χειρουργική επέμβαση.
 • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η παράλληλη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που θεωρητικά μπορούν εύκολα να εφαρμοσθούν σε χειρουργικό περιβάλλον, δεν περιορίζουν το ρυθμό διασποράς του COVID-19. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών (ACS - https://www.facs.org/covid-19/clinical-guidance/elective-case - οδηγία Νο 6) η οποιαδήποτε διαδικασία που προκαλεί παραγωγή αεροσωματιδίων μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη μετάδοση του COVID-19 αν δεν ληφθούν αυστηρά αποτρεπτικά μέτρα. Ως τέτοιες διαδικασίες θεωρούνται οι εξείς: διασωλήνωση (κατά την έναρξη της αναισθησίας), αποσωλήνωση (κατά τη λήξη της αναισθησίας), χρήση αναπνευστήρων παλαιού τύπου, χρήση ηλεκτρομηχανικών μεθόδων που καταλήγουν σε παραγωγή ατμού όπως η ηλεκτροδιαθερμία και η λαπαροσκόπηση.
 • Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι μεταξύ των οδηγιών που λαμβάνουμε ως Χειρουργοί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (ACS) είναι και οι κάτωθι:

  α) Προτιμήστε μη επεμβατικές θεραπείες, όποτε αυτό είναι κλινικά αποδεκτό για τον ασθενή (https://www.facs.org/covid-19/clinical-guidance/elective-case - οδηγία Νο 3.

  β) Ως επείγοντα περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, θεωρούνται, η σημαντικού βαθμού αιμορραγία, καθώς και η όποια σοβαρή νόσος η οποία δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική (μη χειρουργική) θεραπεία (https://www.facs.org/covid-19/clinical-guidance/elective-case/emergency-surgery).

Στην εποχή του COVID-19, η ορθή ιατρική κρίση ενός καταρτισμένου Χειρουργού αποτελεί το μοναδικό οδηγό ώστε να αποφασισθεί πότε είναι απαραίτητη μία χειρουργική επέμβαση. Οι οδηγίες που λαμβάνουμε ως ειδικοί από τους αρμόδιους φορείς μεταβάλλονται σχεδόν καθημερινά. Η αναζήτηση λύσης του ιατρικού προβλήματος με αποσπασματική ανάγνωση στο διαδίκτυο, μπορεί να αποβεί πλήρως αποπροσανατολιστική.

Παρ’όλο που τα ως άνω αναγραφόμενα προκαλούν απογοήτευση για όσους έχουν κάποιο χειρουργικό νόσημα και παρά το γεγονός ότι η γνώση για ότι έχει σχέση με τον COVID-19 είναι αρκετά πρόσφατη, η ιατρική κοινότητα έχει προλάβει να βρει τρόπους πρόληψης και προστασίας όσων εμπλέκονται στο χειρουργείο (ασθενών και προσωπικού). Ακόμη και κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι απαγορευτικές και μπορούν να είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν διενεργούνται από καταρτισμένους επιστήμονες και σε κατάλληλους χώρους. Μη διστάσετε λοιπόν να αναζητήσετε τη γνώμη του ειδικού.

Το γνωμικό του Ιπποκράτη αναφερόμενο στους μαθητές του, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ:  Ωφελέειν ή μη βλάπτειν

Είμαστε πάντα στη διάθεση σας στο 697 2222200 για όποια ιατρική συμβουλή.

Καλέστε μας στο 210 7700200 ή στο 697 2222200 για όποια απορία σας ή πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Για να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά μαζί μας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εδώ

Hot Topic

 • Αιμορροΐδες
  Αιμορροΐδες Αιμορροΐδες – Θεραπεία με laser Ο Δρ Αθανάσιος Δερβίσογλου χρησιμοποιεί το LASER σε ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις από το 1998. Πρωτοπόρος…

Testimonials