Ο Δρ. Αθανάσιος Δερβίσογλου, από το 1998, αξιοποιεί το laser σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2015, όντας πρωτοπόρος στην χειρουργική των πρωκτικών παθήσεων, εισήγαγε τη μέθοδο ενδοσκοπικής σύγκλισης για το συρίγγιο και την κύστη κόκκυγος με laser, γνωστή και ως EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) – FiLaC (Fistula Laser Closure). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ειδικό ενδοσκόπιο και σύγχρονο τύπο laser μέσω οπτικής ίνας για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος και με προσιτό κόστος.
Τι είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος, γνωστή και ως τριχοφωλεϊκή κύστη, είναι μια πάθηση του δέρματος και του υποδόριου ιστού στην περιοχή του κόκκυγα. Προκαλείται από την είσοδο τριχών στο δέρμα, οδηγώντας σε μόλυνση από τα μικρόβια που φέρουν οι τρίχες.
Σε ποιες κατηγορίες ασθενών εμφανίζεται η κύστη κόκκυγος;
Συχνότερα, εμφανίζεται σε άνδρες ηλικίας μεταξύ της εφηβείας και της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος;
Η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος πραγματοποιείται με κλινική εξέταση.
Πώς επιλέγεται η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος;
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Σε περίπτωση αποστήματος, είναι απαραίτητη η διάνοιξη για την απομάκρυνση του πύου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.
Η πλήρης αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με laser θεωρείται η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης, προσφέροντας εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, ταχεία επούλωση και εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου.
Η σύγχρονη μέθοδος ενδοσκοπικής θεραπείας μέσω συριγγίων επιτρέπει την καταστροφή της κύστης χωρίς τομές, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ποια πλεονεκτήματα έχει η θεραπεία με laser για την κύστη κόκκυγος;
Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας της κύστης κόκκυγος με laser είναι πολλά. Η μέθοδος είναι ασφαλής και η επέμβαση διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά. Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία, είναι ανώδυνη και αναίμακτη, και δεν προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο.
Προσφέρει οριστική θεραπεία με άμεσο αποτέλεσμα, επιτρέποντας γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα. Η πιθανότητα υποτροπής είναι σχεδόν μηδενική και δεν παρουσιάζονται ουλές και άλλες επιπλοκές.
Η διαδικασία γίνεται χωρίς τραύμα, δεν χρησιμοποιούνται ράμματα ή άλλα υλικά, και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτούνται χειρουργικές αλλαγές.
Ποια είναι η διαδικασίας της θεραπείας με laser για την οριστική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος;
Εισάγεται ένα ειδικό ενδοσκόπιο από έμπειρο Πρωκτολόγο και εξειδικευμένο στο Laser (συριγγοσκόπιο EPSiT) μέσω του πόρου της κύστης για να χαρτογραφηθεί η περιοχή του κόκκυγα και τα πιθανά συρίγγια. Ακολουθεί η απομάκρυνση των τριχών και των κατεστραμμένων ιστών από την κύστη. Στη συνέχεια, η ειδική οπτική ίνα εισάγεται στην κύστη και με τη χρήση Laser καταστρέφεται το τοίχωμα της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων, ενώ οι ιστοί κλείνουν άμεσα, επιτυγχάνοντας την πλήρη και άμεση αποκατάσταση της περιοχής.
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα προβλήματα που προκαλεί η κύστη κόκκυγος αν δεν θεραπευτεί με το laser;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός ή περισσότερων στομίων (οπών) στο δέρμα της ιεροκοκκυγικής περιοχής, την έκκριση βλέννας ή πύου από αυτά, και την παρουσία ερεθισμού ή δερματίτιδας. Οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν υποτροπιάζοντα αποστήματα, πρήξιμο, ερυθρότητα, πυρετό και ρίγος. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός, το κάψιμο, η αιμορραγία και ο πόνος.
Η κύστη κόκκυγος γίνεται εμφανής όταν αναπτυχθεί φλεγμονή ή ένα οξύ απόστημα, όπου η περιοχή είναι κόκκινη, διογκωμένη, θερμή και επώδυνη, και ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει κακουχία, πυρετό και ζάλη. Αν το απόστημα ανοίξει αυτόματα, εκρέει πύον και δημιουργείται τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, δηλαδή ένας πόρος που συνδέει την κύστη με το εξωτερικό δέρμα. Σε ορισμένους ασθενείς, αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί σε πρώιμο στάδιο της νόσου, όπου η κύστη είναι πολύ μικρή και δεν εκδηλώνει συμπτώματα, παρά μόνο με την παρουσία συριγγίων που εκρέουν δύσοσμο υγρό, προκαλώντας ελαφρά λερώματα στα εσώρουχα και πιθανό κνησμό.
Η κύστη μπορεί να διογκώνεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου να αποκτήσει μεγάλο μέγεθος. Αν τα συρίγγια αποφραχθούν, τότε δημιουργείται ή επαναδημιουργείται απόστημα. Σε σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις, η κύστη μπορεί να προσβάλει τα υποκείμενα οστά, προκαλώντας οστεομυελίτιδα.